crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 348013

Časopis

Autori: Marjanić, Suzana
Naslov: Zataškana priča o mesnoj industriji
( The hushed up story on meat industry )
Izvornik: Fondeko: naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji (Sarajevo) (1512-634X) 23 (2007); 28-29
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: globalno zatopljenje; tzv. stočna industrija
( global warming; meat and diary industry )
Sažetak:
Esej o Izvješće iz studenoga 2006. godine UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koje je objavilo da uzgoj tzv. stoke doprinosi većoj emisiji stakleničkih plinova – 18 posto – od transporta. FAO također izvješćuje da je stočna industrija odgovorna za 37 posto antropogenog metana i 65 posto antropogenog didušičnog oksida, a pritom oba plina imaju veći potencijal globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida. FAO također okrivljuje stočarstvo za intenzivno uništavanje šuma te World Resources Institute procjenjuje da je uništavanje šuma odgovorno za otprilike 20 posto cjelokupne emisije topline. Inače, u studiji "Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment" David i Marcie Pimentel, objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition (Volume 78, Number 3, 2003.), među ostalim, ukazuju da je potrebno jedanaest puta više fosilnog goriva za proizvodnju životinjske bjelančevine nego što je potrebno za proizvodnju biljne bjelančevine. Među ostalim, u navedenom članku pokazuju kako mesna prehrana zahtijeva mnogo više energije, zemlje i vodnih resursa nego laktovegetarijanska dijeta, koja je stoga održivija od američke prehrane koja se temelji na mesu.
Projekt / tema: 189-0000000-3626
Izvorni jezik: HRV
Current Contents: NE
Citation Index: NE
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Tiskani medij: da
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Zataškana priča o mesnoj industriji
Upisao u CROSBI: smarjanic@ief.hr (smarjanic@ief.hr), 9. Svi. 2008. u 20:43 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4