Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe (CROSBI ID 537753)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krpina, Ivo ; Janković-Čoko, Diana ; Puljko, Mirko ; Ćosić, Tomislav
hrvatski
Učinak tretiranja plodova jabuke kalcijem poslije berbe
Količina kalcija u plodovima jabuka poslije berbe najvažniji je čimbenik sprječavanja pojave fi zioloških bolesti i dužine čuvanja u skladištima – hladnjačama. U istraživanju je korišten postupak uranjanja plodova jabuka sorte Idared u otopinama kalcijevog klorida i kalcijeva oksida, izraženih u jednakim, 2, 5%-tnim koncentracijama čistog kalcija. Dobiveni rezultati pokazuju statistički opravdana povećanja sadržaja kalcija u suhoj tvari plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 78, 8%) i kalcijevim oksidom (za 76, 5%), te u sadržaju vodotopiva kalcija plodova tretiranih kalcijevim kloridom (za 73, 9%) i i kalcijevim oksidom (za 97, 6%). Postoji također i statistički opravdana razlika sadržaja vodotopiva kalcija između kalcijevog klorida i kalcijevog oksida (u korist CaO za 32, 1%).
dužina čuvanja plodova; fiziološke bolesti; jabuka; sadržaj kalcija u plodu; tretiranje
nije evidentirano
engleski
The effect of post-harvest treatment of apple fruits with calcium
nije evidentirano
apple; content of Calcium in a fruit; duration of fruit storage; physiological diseases;
nije evidentirano
Podaci o prilogu
268-268.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-56-1
Podaci o skupu
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska