Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Med hrana ili lijek? (CROSBI ID 537770)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Oršolić, Nada Med hrana ili lijek? // Farmaceutsko drušvo, Zagreb Zagreb, Hrvatska, 12.03.2007-12.03.2007

Podaci o odgovornosti

Oršolić, Nada

hrvatski

Med hrana ili lijek?

Suvremena medicinska znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima. Njihova uporaba u sprječavanju nastanka i liječenju bolesti iskazana je pojmom apiterapija – liječenje pčelinjim proizvodima. Uporaba prirodnih proizvoda i njihovih aktivnih sastavnica u prevenciji i/ili obradi kroničnih bolesti, zasnovana je na iskustvu tradicionalnog sustava medicinske prakse u različitim etničkim zajednicama kao i epidemiološkim opažanjima odnosa između načina prehrane i bolesti. Interes za ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda kao i protutumorski učinak istih, porastao je u zadnjih 30 godina, gdje se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog biološke učinkovitosti na organizam, koja je poznata već tisućljećima. Med je od davnina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Zbog razvoja rezistencije bakterija prema antibioticima, med se sve više primijenjuje u liječenju rana. Lokalno primijenjen u obliku obloga, zahvaljujući protumikrobnim i protuupalnim svojstvima, med pospješuje zacjeljivanje rana i opeklina. Također, med ne uzrokuje pojavu rezistentnih sojeva bakterija. Za razliku od drugih protumikrobnih tvari koje se lokalno primijenjuju za liječenje rana, med ne oštećuje zdravo tkivo. Naime, antiseptici djeluju neselektivno i lokalno primijenjeni mogu dovesti do oštećenja zdravog tkiva. Lokalna uporaba antibiotika u liječenju rana se izbjegava zbog velike opasnosti od stvaranja bakterijske rezistencije. U predavanju ću iznijeti najnovije spoznaje o medu i njegovim sastavnicama, mogućim mehanizmima biološke učinkovitosti na organizam, te uporabi istih u procesu zacjeljivanja rana i opeklina, protubakterijskoj, protuvirusnoj i imunomodulacijskoj učinkovitosti, protuoksidativnoj učinkovitosti i primjeni kod bolesti uzrokovanim oksidativnim stresom, stimulatornom učinku na mikrofloru te obnovu krvnih stanica, kontroli rasta i metastaziranja tumora u pokusnih životinja te o mogućnostima primjene meda kod različiih bolesti.

med; protubakterijski učinak; rane i opekline; mikroflora probavnog sustava; protutumorski učinak;

nije evidentirano

engleski

Med hrana ili lijek?

nije evidentirano

med; protubakterijski učinak; rane i opekline; mikroflora probavnog sustava; protutumorski učinak;

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Farmaceutsko drušvo, Zagreb

pozvano predavanje

12.03.2007-12.03.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biologija