Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe (CROSBI ID 537776)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Petek, Marko ; Herak Ćustić, Mirjana ; Toth, Nina ; Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe // Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 134-135

Podaci o odgovornosti

Petek, Marko ; Herak Ćustić, Mirjana ; Toth, Nina ; Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja

hrvatski

Količina nekih minerala (P, K, Ca, Mg) u cikli pri različitoj gnojidbi i postupcima poslije berbe

Povrće je važno u ljudskoj prehrani jer sadrži velike količine minerala, vitamina, proteina i aminokiselina. Među povrćem osobito važno mjesto pripada cikli jer njezina redovita konzumacija pridonosi ljudskom zdravlju prevenirajući razvoj i nastanak raka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako različita gnojidba i postupci nakon berbe utječu na količinu suhe tvari te količinu važnih minerala poput fosfora, kalija, kalcija i magnezija u jestivom dijelu cikle (Beta vulgaris var. conditiva). Poljski pokus postavljen je po metodi latinskog kvadrata sa četiri tipa gnojidbe (kontrola, 5 t ha-1 stajskog gnoja, te 500 i 1000 kg ha-1 NPK 5:20:30), a postupke su predstavljali svježa, kuhana i skladištena cikla. Prema rezultatima istraživanja količina suhe tvari kretala se od 6, 20 % u svježoj cikli do 11, 24 % u skladištenoj. Količina fosfora u jestivom dijelu cikle u sva tri postupka kretala se od 12 do 22 mg P 100 g-1 svježe tvari. Neovisno o tretmanu najviše fosfora zabilježeno je pri gnojidbi sa stajskim gnojem. U svježoj i skladištenoj cikli kalij se kretao od 245 do 302 mg K 100 g-1 svježe tvari dok se kuhanjem oko 50 % kalija izgubilo (152-167 mg K 100 g-1 svježe tvari). Količina kalcija kretala se između 38 i 85 mg Ca 100 g-1 svježe tvari, a magnezija između 39 i 64 mg Mg 100 g-1 svježe tvari što je značajno više od literaturnih navoda. Vrijednosti svih promatranih parametara u kuhanoj cikli bile su niže, a u skladištenoj cikli više, nego u svježoj.

Beta vulgaris var. conditiva; gnojidba; minerali

nije evidentirano

engleski

Contents of some Minerals (P, K, Ca, Mg) in Beetroot under Different Fertilization and Postharvest Treatments

nije evidentirano

Beta vulgaris var. conditiva; fertilization; minerals

nije evidentirano

Podaci o prilogu

134-135.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

predavanje

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)