Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri (CROSBI ID 537783)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Biško, Ante ; Ćosić, Tomislav ; Jelaska, Sibila Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri // Knjiga sažetaka. Zagreb, 2007. str. 113-114

Podaci o odgovornosti

Biško, Ante ; Ćosić, Tomislav ; Jelaska, Sibila

hrvatski

Reakcija tri kultivara jagode na zaslanjenost hranidbene podloge:vegetativni parametri

Ispitana je reakcija tri kultivara jagode Fragaria ananassa Duch. na slanost (0-kontrola ; 0, 5 ; 1, 0 ; 2, 0 ; 3, 0 i 4, 0 g NaCl/L vode za zalijevanje, što odgovara EC vrijednostima: 0, 73 ; 1, 65 ; 2, 66 ; 4, 37 ; 5, 93 i 7, 81 mS/cm). Vegetacijski pokus proveden je tijekom 1997. i 1998. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Testirani su sljedeći parametri: „ ljestvice stupnja oštećenja” izdanka, broj listova, broj vriježa, prinos svježe mase i suhe tvari izdanka i korijena, postotak suhe tvari izdanka i korijena, prinos suhe tvari primarnog korijena i sekundarnog korijena (razvijen tijekom pokusa), te maseni odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena. Kultivari jagode značajno su se razlikovali u stupnju oštećenja (nekroze i propadanje biljaka pri višim koncentracijama NaCL-a). Najviši stupanj oštećenja, u obje godine istraživanja, imala je Elsanta, zatim Marmolada pa Miranda. Isti trend kultivari su pokazali kad su u pitanju broj listova i vriježa. Prinos svježe mase i suhe tvari izdanka i korijena, značajno su se smanjili pri primjeni NaCl-a. Najveći prinos svježe mase i suhe tvari imala je Miranda, zatim Marmolada pa Elsanta. Prosječno smanjenje prinosa svježe mase izdanka u odnosu na kontrolu bilo je: 45, 33 i 22%, a suhe tvari 34, 28 i 18% kod Elsante, Marmolade i Mirande. Prinos ukupne suhe tvari (izdanak + korijen) u Elsante značajno se smanjio pri 0, 5 g/L, a u Marmolade i Mirande pri 1, 0 odnosno 2, 0g NaCL-a/L. Prinos suhe tvari sekundarnog korijena, te maseni odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena značajno su se razlikovali među kultivarima. Miranda je imala najveći prinos suhe tvari sekundarnog korijena, zatim Marmolada pa Elsanta. Odnos suhe tvari primarnog i sekundarnog korijena bio je također najpovoljniji (najniži) u Mirande, zatim u Marmolade pa u Elsante.

jagoda; NaCl; korijen; izdananak; svježa masa; suha tvar

nije evidentirano

engleski

Reaction of Three Strawberry Cultivars to the Growing Substrate Salinity: Vegetative Parameters

nije evidentirano

strawberry; NaCl; root; shoot; fresh biomass; dry matter

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-114.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Zagreb:

Podaci o skupu

2. hrvatskibotanički kongres

predavanje

20.09.2007-22.09.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)