Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna (CROSBI ID 350176)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Đugum, Jelena
Ćurić, Duška
hrvatski
Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna
Za proizvodnju cerealne osnove za cerealnu dječju hranu korišteno je pšenično brašno T-400. Istraživanja su provedena u ispitivanom rasponu uvjeta ekstruzije: doziranje sirovine, D od 23-52 kg/h st ; maseni udio vode u ekstruderu, Mv od 15-35 % ; broj okretaja, V od 132-318 o/min i temperatura ekstruzije, Te od 120-160 °C. U tim uvjetima bilo je moguće proizvesti cerealnu osnovu željenih svojstava: indeks apsorpcije, WAI (10-13, 2), nasipna gustoća, BD (500-678, 2 g/L) i viskozitet hladne paste, Cpv (100-151 BU). Optimizacijom procesa dobiveno je 10 kombinacija ispitivanih ulaznih velicina pri kojima se može proizvesti cerealna osnova optimalnih svojstava.
cerealna dječja hrana; HTST ekstruzija; optimizacija; pšenično brašno T-400
nije evidentirano
engleski
Influence of extrusion cooking on physico-chemical properties of wheat flour
nije evidentirano
Cereal baby food; HTST extrusion cooking; Optimization; Wheat meal
nije evidentirano
Podaci o izdanju
137
31.05.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb