Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna (CROSBI ID 350176)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Đugum, Jelena Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Đugum, Jelena

Ćurić, Duška

hrvatski

Utjecaj uvjete ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva pšeničnog brašna

Za proizvodnju cerealne osnove za cerealnu dječju hranu korišteno je pšenično brašno T-400. Istraživanja su provedena u ispitivanom rasponu uvjeta ekstruzije: doziranje sirovine, D od 23-52 kg/h st ; maseni udio vode u ekstruderu, Mv od 15-35 % ; broj okretaja, V od 132-318 o/min i temperatura ekstruzije, Te od 120-160 °C. U tim uvjetima bilo je moguće proizvesti cerealnu osnovu željenih svojstava: indeks apsorpcije, WAI (10-13, 2), nasipna gustoća, BD (500-678, 2 g/L) i viskozitet hladne paste, Cpv (100-151 BU). Optimizacijom procesa dobiveno je 10 kombinacija ispitivanih ulaznih velicina pri kojima se može proizvesti cerealna osnova optimalnih svojstava.

cerealna dječja hrana; HTST ekstruzija; optimizacija; pšenično brašno T-400

nije evidentirano

engleski

Influence of extrusion cooking on physico-chemical properties of wheat flour

nije evidentirano

Cereal baby food; HTST extrusion cooking; Optimization; Wheat meal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

137

31.05.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija