Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom (CROSBI ID 350178)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gusić, Ivana Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom / Novak, Srđan (mentor); Novak, Srđan (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Gusić, Ivana

Novak, Srđan

Novak, Srđan

hrvatski

Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom

U ovom istraživanju proveden je uzgoj bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranim podlogama s tri različita izvora ugljika (glukoza, saharoza i škrob) u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost homolaktične fermentacije triju supstrata. Učinkovitost ovog bioprocesa procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. amylovorus DSM 20531T koristi glukozu, saharozu i škrob kao izvore ugljika. Ova bakterija u podlozi s škrobom ima kratku fazu prilagodbe. L. amylovorus DSM 20531T simultano razgrađuje škrob i proizvodi mliječnu kiselinu uz produktivnost bioprocesa od 1.1 g L-1 h-1 i specifičnu brzinu rasta od 0.4 h-1. Usporedba biokinetičkih parametara šaržnog uzgoja L. amylovorus DSM 20531T pokazuje da bi se uz primjenu ove bakterije bioproces proizvodnje mliječne kiseline iz škroba i škrobnih supstrata mogao učinkovito i ekonomski povoljno primjeniti u industrijskom mjerilu.

mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus amylovorus; različiti supstrati; HPLC

nije evidentirano

engleski

Lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivation

nije evidentirano

lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus amylovorus; different substrates; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

09.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija