Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom (CROSBI ID 350178)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gusić, Ivana
Novak, Srđan
Novak, Srđan
hrvatski
Proizvodnja mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T šaržnim postupkom
U ovom istraživanju proveden je uzgoj bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranim podlogama s tri različita izvora ugljika (glukoza, saharoza i škrob) u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost homolaktične fermentacije triju supstrata. Učinkovitost ovog bioprocesa procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. amylovorus DSM 20531T koristi glukozu, saharozu i škrob kao izvore ugljika. Ova bakterija u podlozi s škrobom ima kratku fazu prilagodbe. L. amylovorus DSM 20531T simultano razgrađuje škrob i proizvodi mliječnu kiselinu uz produktivnost bioprocesa od 1.1 g L-1 h-1 i specifičnu brzinu rasta od 0.4 h-1. Usporedba biokinetičkih parametara šaržnog uzgoja L. amylovorus DSM 20531T pokazuje da bi se uz primjenu ove bakterije bioproces proizvodnje mliječne kiseline iz škroba i škrobnih supstrata mogao učinkovito i ekonomski povoljno primjeniti u industrijskom mjerilu.
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus amylovorus; različiti supstrati; HPLC
nije evidentirano
engleski
Lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivation
nije evidentirano
lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus amylovorus; different substrates; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
09.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb