Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka (CROSBI ID 350208)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Crnčić, Ivana
Dobričević, Nadica
hrvatski
Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka
Jabučni ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav plod jabuke odgovarajućih sorti sa većim sadržajem suhe tvari i šećera. Bolja početna sirovina jamči i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, gotovog octa. Proizvodnja jabučnog octa sve je više prisutna na poljoprivrednim gospodarstvima u RH, sve se veće količine jabučnog octa koriste u svakodnevnom životu i sve je veća potrošnja raznih proizvoda od jabuke i njenih prerađevina. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kvalitete octova proizvedenih od 4 sorte jabuka (Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold)koje su bile zastupljene u različitim omjerima. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćen je postupak vrenja, nakon kojeg su u uzorcima određene ukupne kiseline i pH-vrijednost. Ocat od jabučnog vina sa većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold sadrži veće količine ukupnih kiselina. Sorta Idared pogodna je za proizvodnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, za postizanje zahtjevane jačine octa.
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija
nije evidentirano
engleski
The Quality of natural Vinegar from various Apple cultivars
nije evidentirano
apple; apple cider; apple vinegar; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
21.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb