Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka (CROSBI ID 350208)

Ocjenski rad | diplomski rad

Crnčić, Ivana Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Crnčić, Ivana

Dobričević, Nadica

hrvatski

Kvaliteta prirodnog octa od različitih sorti jabuka

Jabučni ocat je poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav plod jabuke odgovarajućih sorti sa većim sadržajem suhe tvari i šećera. Bolja početna sirovina jamči i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, gotovog octa. Proizvodnja jabučnog octa sve je više prisutna na poljoprivrednim gospodarstvima u RH, sve se veće količine jabučnog octa koriste u svakodnevnom životu i sve je veća potrošnja raznih proizvoda od jabuke i njenih prerađevina. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kvalitete octova proizvedenih od 4 sorte jabuka (Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold)koje su bile zastupljene u različitim omjerima. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćen je postupak vrenja, nakon kojeg su u uzorcima određene ukupne kiseline i pH-vrijednost. Ocat od jabučnog vina sa većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold sadrži veće količine ukupnih kiselina. Sorta Idared pogodna je za proizvodnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, za postizanje zahtjevane jačine octa.

jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; fermentacija

nije evidentirano

engleski

The Quality of natural Vinegar from various Apple cultivars

nije evidentirano

apple; apple cider; apple vinegar; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

21.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)