Kvaliteta soka od grožđa sorte "Isabella" (CROSBI ID 350262)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mijić, Nataša
Dobričević, Nadica
hrvatski
Kvaliteta soka od grožđa sorte "Isabella"
Sok od grožđa je poljoprivredno prehrambeni proizvod koji zbog svoje velike nutritivne i dijetetske vrijednosti sve više zauzima svoje mjesto u zdravoj prehrani. Jedina sirovina za njegovu proizvodnju je zdravo i netretirano grožđe sa odgovarajućim karakteristikama. Kvaliteta konačnog proizvoda ovisi o kvaliteti početne sirovine, u ovom slučaju grožđu. U predcivilizacijskoj eri, masovno ispijanje soka od grožđa je bilo nemoguće. Svježi sok ubrzo bi postao vino, sve dok negdje sredinom 19. st. nije uveden proces pasterizacije, a ubrzo nakon toga nefermentirani sok od grožđa postao je samostalno piće. Ovo piće zajedno sa industrijskom revolucijom začelo je moderno doba, donijelo je nešto što narodi vjekovima prije nisu ni sanjali da mogu imati. Kombinacija zdravih namirnica i redovito konzumiranje voćnih sokova, posebno soka od crnog grožđa, bez većih prehrambenih dodataka ili izmjena, povećava unos antioksidanata u organizam, za koje se vjeruje da igraju jednu od ključnih uloga u zaštiti od kroničnih bolesti. Cilj istraživanja bio je dobivanje soka od grožđa sorte Isabella. Tijekom istraživanja praćen je postupak dobivanja soka, nakon čega su određivane kiseline, pH, C vitamin, ukupni fenoli, te flavonoidi i neflavonoidi.
grožđe; Isabella; sok od grožđa; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
The Quality Grape juice from sort Isabella
nije evidentirano
grape; Isabella; grape juice; chemical consistence
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
17.09.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb