Agroekološka valorizacija pogodnosti područja donje Neretve za uzgoj citrusa (CROSBI ID 350274)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bobuš, Željka
Romić, Marija
hrvatski
Agroekološka valorizacija pogodnosti područja donje Neretve za uzgoj citrusa
Općeniti cilj ovog diplomskog rada je bio provesti agroekološku valorizaciju područja doline Neretve čije poljoprivredne površine predstavljaju najveću perspektivu za uzgoj agruma u Hrvatskoj. Slijedom toga, analizirane su klimatske prilike na tom području, ocijenjena je pogodnost tla za uzgoj citrusa s obzirom na kemijska svojstva tla, plodnost tla i sekundarnu zaslanjenost tla, utvrđena je potreba primjene navodnjavanja, određene su tri dominantne kartirane jedinice tla i njihove osnovne kemijske i fizikalne osobine. Rijeka Neretva je najveća i najduža rijeka na istočnoj strani Jadrana gdje je i formirala najveću deltu. Plodna tla u delti Neretve nastala su taloženjem zemljišnog materijala erodiranog s brdovitog krškog područja unutar sliva. Nakon opsežnih melioracijskih zahvata produktivno poljoprivredno zemljište se povećalo za oko 10 puta i danas se unutar tog područja nalazi oko 5000 ha navodnjavanog područja. Nadalje, dolina Neretve, osim plodnih tala i matičnog supstrata, posjeduje niz ekoloških čimbenika koji imaju izravan utjecaj na kvalitetu proizvoda: mikro- i mezoklimat, nadmorska visina, nagib i ekspozicija. Zahvaljujući svim tim povoljnim uvjetima, koji su dijelom posljedica melioracija, a dijelom prirodni, dolina Neretve predstavlja prirodni resurs od strateške važnosti za uzgoj voća i povrća.
agroekološka valorizacija; svojstva tla; melioracijski zahvati; ekološki čimbenici
nije evidentirano
engleski
Agroecological conditions of the Neretva River Valley for growing of citrus fruits
nije evidentirano
agroecological evaluation; the characteristics of the soil; melioration intervetions; ecological factors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
05.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb