Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb (CROSBI ID 538418)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Jukić, Katarina ; Šarčević, Hrvoje Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb // 4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 9-9

Podaci o odgovornosti

Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Jukić, Katarina ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb

Osnovni cilj oplemenjivanja ozime pšenice u Bc Institutu je stvaranje visokorodnih i visokokvalitetnih sorata. Kako je kvaliteta pšenice vrlo kompleksno kvantitativno svojstvo s vrlo složenim mehanizmima nasljeđivanja, kreiranje kvalitetnih sorata zahtjevan je i dugotrajan proces. Tijekom vegetacijske godine 2004./2005. proveli smo ispitivanje 16. novih linija ozime pšenice koje se nalaze u procesu priznavanja u pokusima na trima lokacijama (Botinec, Rugvica i Lovas). Ove linije usporedili smo i testirali u odnosu na standardne sorte za prinos Sanu i Soissons te za kvalitetu zrna Žitarku i Renan. Preliminarna ispitivanja kvalitete tih novostvorenih selekcijskih materijala provedena su u laboratoriju Bc Instituta. Cilj ovoga rada je pokazati kontinuitet u oplemenjivačkom radu i stvaranju sorata s prepoznatljivom oznakom Bc selekcije. Novokreirane linije udovoljavaju zahtjevima proizvođača, prerađivača i potrošača proizvoda od pšeničnog zrna.

ozima pšenica; kvaliteta; pokusi; sorta

nije evidentirano

engleski

Evaluation of technological quality of the new Bc winter wheat lines developed by the Zagreb Bc Institute

nije evidentirano

winter wheat; quality; trials; variety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

9-9.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. međunarodni kongres Brašno – kruh ́ 07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna : Zbornik sažetaka

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-13-9

Podaci o skupu

4. Međunarodni kongres Brašno – kruh ́(4 : 2007) ; Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna (6 ; 2007)

predavanje

24.10.2007-27.10.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)