Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur (CROSBI ID 538445)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan ; Palaveršić, Branko ; Potočanac, Miroslav Matija ; Halagić, Stevo
hrvatski
Postignuća u oplemenjivanju durum pšenica u Bc Institutu d.d. Zagreb s osvrtom na sortu Crodur
Naša zemlja ima izuzetne komparativne prednosti u proizvodnji durum pšenice. Iz toga razloga uvođenje durum pšenice u proizvodnju je od posebnog značaja za dobivanje kvalitetne tjestenine. Iz godine u godinu raste interes za njeno sve veće konzumiranje. Uvidjevši značaj ove vrste strne žitarice još prije 1985. godine u Bc Institutu d.d. Zagreb smo prvi u zemlji inicirali oplemenjivački program s ciljem stvaranja vlastitih durum pšenica. Svrha je bila stvoriti sorte visokog proizvodnog kapaciteta rodnosti i odlične kakvoće zrna, a što se posebice odnosi na caklava i tvrda zrna, te krupicu (semol, semolin) s višim sadržajem žutog pigmenta i proteina. Kao rezultat tog 20-godišnjeg oplemenjivačkog rada priznate su 3 sorte povoljnih gospodarskih svojstava. Prva sorta Primadur je standard u Komisiji za priznavanje sorti. Ovom prigodom osvrnut ćemo se na novopriznatu sortu Crodur. Prema pozitivnom DUS ispitivanju i boljim VCU rezultatima u odnosu na standard, sorta je priznata 2003. godine. Spada u skupinu srednje ranih sorti. Prosječna visina biljke je 94, 1 cm (Primadur 97, 8 cm). Vrlo dobre je otpornosti na polijeganje. U pokusima Komisije je ostvarila prosječni urod zrna od 4.543 kg/ha (Primadur 4136 kg/ha). Dobre je otpornosti na niske temperature. Prema pokazateljima kakvoće svojstava: mase 1000 zrna, hektolitarska masa, vlažni lijepak i sl ; ostvario je dobre rezultate. Dobre je otpornosti na glavne bolesti pšenice. Sorta zaslužuje sve veći prihvat u širokoj proizvodnji.
durum pšenica; tjestenina; žuti pigment; caklavost
nije evidentirano
engleski
Achievements in breeding durum wheat at the Zagreb Bc Institute whit special reference to the Crodur variety
nije evidentirano
durum wheat; pasta; yellow pigment; vitreousness
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-66.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-56-1
Podaci o skupu
42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska