Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 350427)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Avrelio, Dolores
Baban, Mirjana
hrvatski
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj
Najznačajnijim svojstvom kobiljeg mlijeka smatra se nizak udio mliječne masti, te izuzetno visok udio višetruko nezasićenih masnih kiselina od kojih se sintetiziraju omega-6 i omega-3 masne kiseline čija je vrijednost nezamjenjiva za ljudski organizam. Nadalje, udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Mogućnosti primjene kobiljeg mlijeka su mnogobrojne, ali u Hrvatskoj je taj vid proizvodnje tek u povojima. Što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog ograničenja uzrokovanih standardom društva, kobilje mlijeko nije dovoljno eksponirano, iako se može primjetiti blagi porast zanimanja za njega. Zbog nedovoljnih informacija o ovoj temi, potrebno je još izvršiti brojna znanstvena istraživanja. Nadam se da će ovaj rad doprinjeti boljem poznavanju i isticanju vrijednosti kobiljeg mlijeka. U europskim državama, a i šire, dobro su poznata njegova blagotvorna svojstva koja proizlaze iz kemijskog sastava. Velika mu je prednost što ne mora podlijegati industrijskog obradi, nego se može koristiti u izvornom obliku. U Hrvatskoj se za sada mužnjom i prodajom kobiljeg mlijeka na ekstenzivan način bavi samo “ Farma Haber” iz Rovinja. S obzirom da je cijena jedne litre kobiljeg mlijeka 20 eura, smatram da je uz ekonomsku isplativost, važnija činjenica koliko je kobilje mlijeko zdravo, upravo zbog liječenja bolesnih ljudi, a u budućnosti i do njegovog svakodnevnog korištenja.
proizvodnja ; korištenje ; kobilje mlijeko
nije evidentirano
engleski
The possibilities of production and usage of mare's milk in Croatia
nije evidentirano
production ; usage ; mare's milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
05.02.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek