Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje (CROSBI ID 350554)

Ocjenski rad | diplomski rad

Habun, Tajana Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Habun, Tajana

Voća, Sandra

hrvatski

Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje

Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno- nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, npr. sorta Stella imala je najveću količinu fruktoze koja je iznosila 7, 73%, dok su najveću količinu glukoze imale Regina 7, 62% i Creska 7, 00%. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.

Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza; saharoza

nije evidentirano

engleski

Analysis of simple sugars in the cherry fruit

nije evidentirano

Prunus avium L; species Karina Regina; Creska; Stella; glucose; fructose; sucrose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

27.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)