Utjecaj ambalažnog materijala i metode pakiranja na trajnost suhomesnatih kobasičarskih proizvoda (CROSBI ID 350620)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Kovačić, Edita
Galić, Kata
hrvatski
Utjecaj ambalažnog materijala i metode pakiranja na trajnost suhomesnatih kobasičarskih proizvoda
Cilj ovoga rada bio je utvrđivanje roka valjanosti trajne kobasice Danica Zimska pakirane u inertnoj atmosferi dušika (100% N2) i vakuumskom pakiranju tijekom čuvanja pri različitim temperaturama: 3°C± ; 1 , 20°C ± ; 2 i 37°C± ; 0 .U tu svrhu ispitivani su uzorci trajne kobasice Danica Zimska redovite proizvodnje.Za pakiranje inertnom atmosferom dušika (100% N2) i za vakuumsko pakiranje korištene su kombinacije ambalažnih materijala za izradu zdjelice i pokrovnog filma.Najveća trajnost (90 dana), utvrđena na osnovu rezultata fizikalno- kemijske, mikrobiološke i rezultata istraživanja senzorskih karakteristika, postignuta je kod trajne kobasice Danica Zimska pakirane u inertnoj atmosferi dušika (100% N2) i čuvane pri temperaturi od 3°C± ; 1.
ambalažni materijali; pakiranje; inertna atmosfera; vakuum; trajnost; kobasica
nije evidentirano
engleski
The influence of packaging material and packaging method on dry meat sausage products
nije evidentirano
packaging materials; nitrogen atmosphere packaging; vacuum packaging; shelf life; fermented sausages
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
20.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb