Utjecaj transporta i odmora prije klanja na kvalitetu junećih trupova (CROSBI ID 350720)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Marenčić, Dejan
Ivanković, Ante
hrvatski
Utjecaj transporta i odmora prije klanja na kvalitetu junećih trupova
U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećega mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju znatne probleme u plasmanu junećega mesa, ponajprije s obzirom na učestalu pojavu tamnoga suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj je ovoga istraživanja utvrditi značajnost utjecaj transporta i odmora na kakvoću junećega mesa. Istraživanje je uključilo 40 muške junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilis. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% junećega mesa imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj dužine transporta na pokazatelje kakvoće junećega mesa (p>0, 05). Odmor u stočnom depou signifikantno je negativno utjecao na kakvoću mesa (p<0, 001).
junetina; kakvoća; vrijeme transporta; odmor; klanje
nije evidentirano
engleski
Effect of Transpor time and Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality
nije evidentirano
beef; meat quality; transport time; rest period; lairage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
04.04.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb