Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa (CROSBI ID 761959)

Druge vrste radova | ostalo

Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Jelen, Tatjana ; Horvat Marković, Romana ; Pintić, Vinko Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa // 43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma. 2008.

Podaci o odgovornosti

Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Jelen, Tatjana ; Horvat Marković, Romana ; Pintić, Vinko

hrvatski

Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa

U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećeg mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno obzirom na učestalu pojavu tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost odmora u oborima "stočnog depoa" na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post – mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilisu. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% trupova imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Odmor u oborima "stočnog depoa" statistički je značajno utjecao na kakvoću junećih trupova. Junad zadržavana u "stočnom depou" imala je statistički značajno nepovoljne vrijednosti kakvoće mesa.

junetina ; kakvoća ; odmor klanje

nije evidentirano

engleski

Effect of Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality

nije evidentirano

beef ; meat quality ; rest period ; lairage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)