Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a (CROSBI ID 350798)

Ocjenski rad | diplomski rad

Spasić, Damir Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a / Slavica, Alen ; Cvetnić, Željko (mentor); Slavica, Alen (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2008

Podaci o odgovornosti

Spasić, Damir

Slavica, Alen ; Cvetnić, Željko

Slavica, Alen

hrvatski

Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a

Promjena nutritivnih navika, kvalitetnija prehrana i prihrana, kao i sve veća potražnja za mesom divljači doveli su do intenziviranja proizvodnje dlakave i pernate divljači. U ovom radu pregledno je prikazana primjena HACCP sustava u procesu proizvodnje mesa divljači u svrhu dobivanja što boljih rezultata po pitanju kvalitete proizvodnog procesa te zdravstvene ispravnosti konačnog proizvoda. Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize procjene opasnosti na svim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), a kojem je cilj jedan sustavni pristup pri identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti, odnosno zagađenja u pojedinim fazama proizvodnje dlakave i pernate divljači. Prema provedenim analizama rizičnosti proizvodnje glavno težište stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga na najopasnije mikroorganizme (prvenstveno na bakterije iz roda Salmonella) jer one zapravo i predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju objekata, sirovina, gotovih proizvoda te time i zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Također provedene sve propisane profilaktičke mjere te uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP) omogućuje nam dodatnu kontrolu proizvodnih objekata i svih dobnih kategorija dlakave i pernate divljači koja boravi u njima. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti odstrijeljenoj divljači koja također predstavlja živežnu namirnicu. Pravilnom primjenom HACCP sustava u praksi postižemo veću kvalitetu konačnog proizvoda, podižemo higijenske standarde, te uočavamo gdje nam i na koji način prijete opasnosti u procesu proizvodnje mesa divljači.

divljač; uzgoj; gospodarenje; HACCP sistem

nije evidentirano

engleski

Controlling the production of game meat by implementation of HACCP system

nije evidentirano

game; breeding; management; HACCP system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

09.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina