Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke (CROSBI ID 144660)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Cugelj, Ivana ; Obradović, Valentina Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 275-295

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Cugelj, Ivana ; Obradović, Valentina

hrvatski

Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke

Prehrambeni proizvodi u modernoj tehnologiji današnje prehrambene industrije sve više postaju prihvatljiviji i dostupniji potrošaču. Sirutka i prehrambeni proizvodi uz dodatak sirutke više se ne koriste samo kao dodatak stočnoj hrani, već se sve više koriste i u ljudskoj prehrani. Proizvodi uz dodatak sirutkinih proteina najčešće se odnose na aromatizirane napitke, aromatizirane proteinske pločice i razne dijetetske pripravke. Zadnjih godina sve više se za proizvodnju prehrambenih proizvoda koristi proces ekstruzije. Ovaj proces se između ostalog koristi za dobivanje direktno ekspandiranih proizvoda, dakle onih koji se nakon mehaničko-termičke obrade u ekstruderu odmah, ili nakon kraćeg dosušivanja, pakiraju i šalju na tržište. Jedna od takve vrste hrane je “ Snack” hrana. Za proizvodnju “ Snack” hrane koriste se najčešće dvopužni korotirajući ekstruderi u kojima se sirovina podvrgava visokim temperaturama obrade uz kratko vrijeme zadržavanja unutar ekstrudera te intenzivnu ekspanziju uz nagli pad tlaka. Najčešće se kao osnovne sirovine za ovu vrstu proizvoda koriste kukuruzno, pšenično, raženo i rižino brašno, koje sadrže maksimalno do 9% proteina. Razvojem tehnologije ekstruzije posebna se pažnja poklanja obogaćivanju ekstrudiranih proizvoda različitim vrstama proteina u koje spadaju i proteini sirutke, te se posebno u smjesu za ekstruziju dodaju u određenim postocima koncentrati proteina sirutke. U ovom radu ćemo dati prikaz najnovijih istraživanja i postignuća ugradnje raznih tipova koncentrata proteina sirutke u vrstu hrane tipa “ Snack” , koji predstavlja rastući segment prehrambenih proizvoda za direktnu konzumaciju, a kojima dodatak koncentrata proteina sirutke daje dodatnu nutricionističku kvalitetu i funkcionalnost.

proteini sirutke ; ekstruzija ; ekstrudati

nije evidentirano

engleski

Enrichment of extruded snack products with whey proteins

nije evidentirano

whey proteins ; extrusions ; extrudates

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (3)

2008.

275-295

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Indeksiranost