Utjecaj kalcija na kvalitetu ploda jabuke (CROSBI ID 351033)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fruk, Ivan
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Utjecaj kalcija na kvalitetu ploda jabuke
U intenzivnom uzgoju jabuka sve više se pridodaje važnost prevenciji poremećaja koji nisu uzrokovani patogenim organizmima, a javljaju se prije berbe u voćnjacima i nakon berbe u skladištu. Tu se prvenstveno misli na gorke pjege koje su uzrokovane nedostatkom kalcija (Ca2+) u plodu. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se događaju uslijed nedostatka spomenutog minerala u plodu i postupaka kojima se može ublažiti ta pojava. Obrađeno je djelovanje slijedećih čimbenika koji uključuju: tretmane prije berbe jabuka (pravilna ishrana, folijarna aplikacija Ca, pravovremena berba) i tretmane nakon berbe jabuka (umakanje plodova u otopinu kalcijevog klorida, čuvanje plodova).
Malus domestica; kalcij; gorke pjege; CaCl2
nije evidentirano
engleski
The effect of Calcium on the apple fruit quality
nije evidentirano
Malus domestica; calcium; bitter pit; CaCl2
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
17.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb