Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature (CROSBI ID 351035)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stubljar, Sanja
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature
Usprkos napretku u uzgoju breskve i nektarine, još uvijek postoje problemi povezani s fiziologijom ploda poslije berbe. Najveći problem je pojava ozljeda plodova od niske temperature koje značajno umanjuju kakvoću ploda. Njihova pojava ovisi o sorti, temperaturi, zrelosti i kemijskom sastavu, a posljedica su poremećenih procesa u plodu. Simptomi ozljeda od niske temperature uključuju brašnjavost, unutarnje posmeđenje i crvenilo mesa. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se javljaju u oštećenim plodovima i postupaka kojima se može ublažiti njihova pojava. Obrađeno je djelovanje čimbenika prije i poslije berbe, a neki od njih su: selekcija novih kultivara otpornih na ozljede od niske temperature, režim navodnjavanja, položaj u voćnjaku, regulatori rasta, etilen i inhibitori etilena, izlaganje bresaka UV-C zračenju, kontrolirana atmosfera, povremeno zagrijavanje i kontrolirana odgoda hlađenja.
ozljede od niske temperature; brašnjavost; unutarnje posmeđenje; crvenilo mesa; hladno čuvanje plodova
nije evidentirano
engleski
Occurence of chilling injury in peach and nectarine fruits
nije evidentirano
chilling injury; mealiness; internal breakdown; reddening; cold storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
15.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb