Anatomske i morfološke značajke tuna (Thunnus thynnus) iz uzgoja i otvorenog mora (CROSBI ID 144793)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Miletić, Ivana ; Jeftimijades, Ivor ; Bonačić, Božena ; Zanki, Kristijan ; Mladineo, Ivona
hrvatski
Anatomske i morfološke značajke tuna (Thunnus thynnus) iz uzgoja i otvorenog mora
Cilj je ovog rada prikazati probavni sustav tuna, s posebnim osvrtom na jetra. Uzorci za istraživanje probavnih organa tuna uzeti su s uzgajališta tuna »Sardina« ; d.d. Postira. Obavljeno je istraživanje na 22 uzorka (razudba i fotografiranje organa, Canon digitalnim aparatom), 30 uzoraka jetara netovljenih tuna, 30 uzoraka jetara tovljenih tuna, te 20 histoloških uzoraka jetara prije i nakon tova. Kakvoća prehrane neposredno se odražava na razlikama dužinskomasenih vrijednosti hepatosomatskog indeksa i same histologije jetara tovljene i netovljene ribe. Intenzivna prehrana bogata lipidima povećava količinu masti skladištene u jetrima i time uzrokuje veći hepatosomatski in deks tovljene tune. Histološka pretraga tovljene tune pokazuje početak masne degeneracije hepatocita s vakuolizacijom stanice i decentriranim jezgrama. Nedostatak eozinofilnih granula u citoplazmi hepatocita upućuje na nemogućnost obavljanja enzimatske aktivnosti stanice, odnosno njihovu disfunkciju.
tuna ; Thunnus thynnus ; probavni sustav ; probava ; jetra ; hi-
nije evidentirano
engleski
Some anatomic and morphologic characteristics of cultured and wild tuna (Thunnus thynnus)
nije evidentirano
Thunnus thynnus ; alimentarni tract ; metabolism ; hepar ; histology
nije evidentirano