Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta (CROSBI ID 144814)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Benković, Maja ; Kos, Blaženka ; Tonković, Katarina ; Leboš, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Gregurek, Ljerka Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 95-115

Podaci o odgovornosti

Benković, Maja ; Kos, Blaženka ; Tonković, Katarina ; Leboš, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Gregurek, Ljerka

hrvatski

Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Za proizvodnju jogurta korišteno je svježe homogenizirano mlijeko s 3, 3% mliječne masti kojemu je, uz jogurtne starter kulture, dodana probiotička kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulin i enzim transglutaminaza, aktiviran 1 h i 30 min. pri 55 °C. Inaktivacija enzima provedena je postupkom pasterizacije 15 min. pri 85 °C. Proizvedeni su i kontrolni uzorci čvrstog jogurta, bez dodatka pro-biotičke kulture, inulina i transglutaminaze. U radu su određivana fizikalno-kemijska i senzorska svojstva proizvedenih čvrstih jogurta. Radi pouzdane identifikacije probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, izolira-nog iz proizvedenog jogurta, provedena je SDS-poliakrilamidna gel elektro-foreza (SDS-PAGE) ukupnih staničnih proteina i lančana reakcija polimera-zom (PCR) s početnicama specifičnim za rod Bifidobacterium. Proizvedeni čvrsti jogurti s dodanom probiotičkom kulturom, inulinom i transglutami-nazom su bili čvršći i pokazali su manju sinerezu, te su dobili više ocjene senzorskih svojstava u odnosu na kontrolne uzorke jogurta. Broj živih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94 nakon 28 dana čuvanja bio je viši u uzorcima jogurta koji su sadržavali inulin kao prebiotik. Fermentacija jogurta s inulinom i transglutaminazom je kraće trajala od fermentacije jogurta bez dodatka inulina i transglutaminaze. SDS-poliakrila-midnom gel elektroforezom ukupnih staničnih proteina i lančanom reakcijom polimeraze, primjenom početnica specifičnih za rod Bifidobacterium, potvrđena je prisutnost probiotičke kulture u proizvedenom čvrstom jogurtu u visokom broju (više od 106 stanica/mL).

čvrsti jogurt; Bifidobacterium animalis subsp.lactis; inulin; senzorska svojstva; transglutaminaza

nije evidentirano

engleski

Influence of probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt

nije evidentirano

Bifidobacterium animalis subsp.lactis; inulin; sensory properties; set-style yoghurt; transglutaminase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (2)

2008.

95-115

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija

Indeksiranost