Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja (CROSBI ID 145277)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Stubljar, Sanja ; Fruk, Goran ; Škutin, Helena ; Jemrić, Tomislav
hrvatski
Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja
Breskve i nektarine su plodovi s izraženom senescencom i podložni su brzom propadanju poslije berbe. Da bi se smanjili gubici, transportira ih se i čuva na niskoj temperaturi. U takvim uvjetima javlja se problem nastanka ozljeda plodova od niske temperature koji se očituju kao posmeđenje mesa, brašnjavost, crvenilo mesa, gubitak arome i mekšanje. Ti simptomi nisu vidljivi izvana te se problem uočava tek kada plodovi stignu do krajnjih potrošača. Takvi plodovi odbijaju potrošača od konzumacije i daljnjeg kupovanja bresaka i nektarina. U radu su obrađeni pojedine ozljede od niskih temperatura i načini njihovog sprječavanja na temelju literature.
ozljede od niskih temperatura; UV-C zračenje; odgođeno hlađenje; toplinski tretmani; povremeno zagrijavanje
nije evidentirano
engleski
Chilling injury on peach and nectarine fruits and possibilities of their reduction
nije evidentirano
chilling injury; UV-C radiation; delayed cooling; heat treatments; intermittent warming
nije evidentirano