Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja (CROSBI ID 145277)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Stubljar, Sanja ; Fruk, Goran ; Škutin, Helena ; Jemrić, Tomislav Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja // Glasnik zaštite bilja, 31 (2008), 5; 59-64

Podaci o odgovornosti

Stubljar, Sanja ; Fruk, Goran ; Škutin, Helena ; Jemrić, Tomislav

hrvatski

Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja

Breskve i nektarine su plodovi s izraženom senescencom i podložni su brzom propadanju poslije berbe. Da bi se smanjili gubici, transportira ih se i čuva na niskoj temperaturi. U takvim uvjetima javlja se problem nastanka ozljeda plodova od niske temperature koji se očituju kao posmeđenje mesa, brašnjavost, crvenilo mesa, gubitak arome i mekšanje. Ti simptomi nisu vidljivi izvana te se problem uočava tek kada plodovi stignu do krajnjih potrošača. Takvi plodovi odbijaju potrošača od konzumacije i daljnjeg kupovanja bresaka i nektarina. U radu su obrađeni pojedine ozljede od niskih temperatura i načini njihovog sprječavanja na temelju literature.

ozljede od niskih temperatura; UV-C zračenje; odgođeno hlađenje; toplinski tretmani; povremeno zagrijavanje

nije evidentirano

engleski

Chilling injury on peach and nectarine fruits and possibilities of their reduction

nije evidentirano

chilling injury; UV-C radiation; delayed cooling; heat treatments; intermittent warming

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31 (5)

2008.

59-64

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)