Observation of pH value changes during sourdough fermentation: influence of temperature, water and mineral content (CROSBI ID 543160)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Hasenay, Damir ; Slačanac, Vedran ; Strelec, Ivica
engleski
Observation of pH value changes during sourdough fermentation: influence of temperature, water and mineral content
Kiselo tijesto je u ovom radu fermentirano mliječno kiselim monostarterom Lactobacillus brevis. U radu je ispitivan utjecaj tri parametra na promjene pH vrijednosti tijekom 20-satne fermentacije: temperature, udjela vode i udjela mineralnih tvari. U skladu s ciljem istraživanja, u radu su kombinirane i dizajnirane promjene zadanih parametara: temperatura fermentacije (25, 30 i 35 °C), udjel vode (1:1, 1:2) i tip brašna (T-400, T-1200). Dobiveni rezultati pokazali su da promjena temperature značajno utječe na brzinu pada pH vrijednosti tijekom fermentacije. Općenito, povišenje temperatura utjecalo je na brži pad pH vrijednosti tijekom fermentacije. Eksponencijalna faza pada pH vrijednosti bila je između 4. i 8. sata fermentacije u svim ispitivanim uzorcima. Značajniji utjecaj temperature na pad pH vrijednosti zabilježen je u uzorcima pripremljenim od T-400 tipa brašna, kao i u uzorcima s omjerom brašno:voda u zamjesu 1:2. Vrsta brašna i omjer brašno:voda utjecali su na pad pH vrijednosti tijekom fermentacije kiselog tijesta, ali je utjecaj bio značajno manji u odnosu na utjecaj temperature. Brža fermentacija bila je u uzorcima s omjerom brašno:voda 1:2, te u uzorcima priređenim od T-400 tipa brašna.
pH value; fermentation; sourdough; Lactobacillus brevis; temperature; type of flour; flour:water ratio
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
108-108.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Abstract Book of 4th International Congress FLOUR-BREAD '07 and 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek:
978-953-7005-13-9
Podaci o skupu
4th International Congress FLOUR-BREAD '07 and 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
poster
24.10.2007-27.10.2007
Opatija, Hrvatska