Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije (CROSBI ID 351496)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Lacković, Roman Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije / Cingula, Marijan (mentor); Varaždin, Fakultet organizacije i informatike, . 2008

Podaci o odgovornosti

Lacković, Roman

Cingula, Marijan

hrvatski

Upravljanje kvalitetom i kontroling kao čimbenici uspjeha proizvodnog poduzeća prehrambene industrije

U ovom radu prikazano je poslovanje poduzeća "Koka" d.d. Varaždin, vodećeg proizvođača pilećeg mesa u Hrvatskoj. Poseban osvrt dao se na sustav upravljanja kvalitetom te tehniku kontrolinga, kao suvremenih tehnika koje omogućuju ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata. U početnom dijelu rada daje se prikaz poduzeća (povijesni pregled, pregled proizvodnih pogona te konkurentska sposobnost poduzeća), dok se u nastavku daje pregled poduzeća temeljem SWOT analize, definira se misija i vizija poduzeća te se prikazuje upravljanje ljudskim potencijalima i organizacijska kultura poduzeća "Koka". Poglavlje o kontrolingu daje općeniti prikaz kontrolinga kao suvremene menadžerske tehnike, a prikazuju se i planiranje i kontrola u poduzeću "Koka", kao dijelovi tehnike kontrolinga. Prikazom nedostataka kontrolinga u poduzeću, nastoje se dati područja i prijedlozi u kojima se ta tehnika u poduzeću "Koka" može unaprijediti. U poglavlju o upravljanju kvalitetom definira se pojam kvalitete, navode se osobine upravljanja kvalitetom te se prikazuju sustav kvalitete koji postoji u poduzeću "Koka" (prikaz ISO standarda, HACCP, SSOP te IFS standarda kao jamaca kvalitete proizvoda i poslovnih procesa u poduzeću). Također su prikazani najvažniji parametri kvalitete koji se analiziraju tokom proizvodnog procesa i čije se odstupanje od standarda promptno nastoji riješiti, kako bi kvaliteta proizvoda bila vrhunska. Naravno, tu je i prikaz ICT-a i njezinog utjecaja kao potpore sustavima upravljanja kvalitetom. Na kraju rada analiziraju se financijski pokazatelji poslovanja, kao i ostvareni tehnološki normativi od 2000. godine do danas, a zajedno s rezultatima prikupljenima anketnim upitnikom o primjeni kontrolinga u proizvodnim poduzećima kao i važnosti utjecaja ICT-a na kvalitetu proizvoda, daje se dokaz hipoteza. Ovim radom nastoje se ostvariti neki ciljevi, a prije svega stvaranje prostora za nove dimenzije (teorijske i praktične) u vezi upravljanja kvalitetom proizvoda, ističući važnost kvalitete kao čimbenika opstanka na zahtjevnom tržištu. Također, nastoji se opisati organizacija i poslovni procesi, definirati postupci za kontinuirano poboljšanje u svim segmentima korištenjem tehnika kontrolinga te definirati utjecaj ICT-a na razinu kvalitete proizvoda. Generalni cilj rada je prikazati utjecaj sustava upravljanja kvalitetom i tehnike kontrolinga, potpomognutih informacijsko – komunikacijskom tehnologijom, na poslovne učinke proizvodnog poduzeća.

kontroling; upravljanje kvalitetom

nije evidentirano

engleski

Quality management and controlling as factors of success in manufacturing food industry company prehrambene industrije

nije evidentirano

controlling; qality management

nije evidentirano

Podaci o izdanju

224

17.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet organizacije i informatike

Varaždin

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti