Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca (CROSBI ID 543761)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Pecina, Marija ; Dutour Sikirić, Maja ; Mioč, Boro Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca // 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. 2008

Podaci o odgovornosti

Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Pecina, Marija ; Dutour Sikirić, Maja ; Mioč, Boro

hrvatski

Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca

Zbog direktnog utjecaja koji kazein ima na strukturu i teksturu sira, veličina njegovih čestica u mlijeku od posebnog je značenja. Usprkos značenju, o veličini i strukturi kazeinskih micela ovčjeg mlijeka vrlo se malo zna. Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je: (i) izmjeriti veličinu kazeinskih čestica u ovčjem mlijeku metodom dinamičkog raspršivanja svjetlosti (Dynamic Light Scattering – DLS), koja se uspješno koristi za određivanje veličine koloidnih čestica u drugim medijima ; (ii) izolirati kazein ; (iii) optimizirati pripremu uzorka za mjerenje. Skupni uzorci ovčjeg mlijeka (n=11), svakih 14 dana prikupljeni su tijekom laktacije istočnofrizijskih ovaca u 2007 godini. Za izolaciju kazeina korištena je modificirana metoda ISO 17997-2:2004 Milk – determination of casein-nitrogen content, Part 2. direct method. Izolirani kazein korišten je za pripremu suspenzija kazeinskih micela u 8M urea puferu čija pH vrijednost je umjerena na pH vrijednost uzoraka mlijeka. Veličina kazeinskih čestica u pripremljenim suspenzijama izmjerena je metodom DLS na instrumentu Zetasizer Nano ZS Malvern, UK opremljenim zelenim laserom (532 nm) na temperaturi od 25 oC i kutu mjerenja od 90 o. Mjerenje je za svaki uzorak ponovljeno 10 puta. Prosječna veličina kazeinskih čestica izoliranih iz mlijeka bila je 143, 39 nm, minimalna 87, 10 nm, a maksimalna 213 nm. S obzirom na utvrđenu veličinu kazeinskih micela može se zaključiti da: (i) DLS metoda je prikladna i pouzdana metoda za mjerenje veličine kazeinskih micela ovčjeg mlijeka ; (ii) modifikacijom standardne ISO 17997-2:2004 metode može se uspješno izolirati kazein za pripremu suspenzije kazeinskih micela (iii) izborom pufera, koncentracije kazeina i pH vrijednosti, optimizirana je priprema uzorka za mjerenje.

ovčje mlijeko; kazein; veličina; DLS-metoda

nije evidentirano

engleski

Size of casein micelles in milk of the East Friesian sheep

nije evidentirano

sheep milk; casein; size; DLS-method

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Podaci o skupu

38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)