Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološka razgradnja maziva (CROSBI ID 85911)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Hršak, Dubravka ; Vržina, Jasmina ; Schiesl, Vesna ; Begonja, Ana ; Ulm, Lea ; Šateva, Milka Biološka razgradnja maziva // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 48 (1999), 6; 237-241-x

Podaci o odgovornosti

Hršak, Dubravka ; Vržina, Jasmina ; Schiesl, Vesna ; Begonja, Ana ; Ulm, Lea ; Šateva, Milka

hrvatski

Biološka razgradnja maziva

Određena je biološka razgradnja četiri uzorka maziva primjenom Sturm metode u kojoj se mjeri ugljik(IV)-oksid nastao potpunom razgradnjom organske tvari. Dva maziva sadrže biljna ulja, a druga dva sintetičke estere. Pokusi su provedeni izravnim dodavanjem maziva u reakcijsku bocu uz intenzivno miješanje. U nekim je pokusima usporedno određena biološka razgradnja dodatkom maziva prethodno dispergiranog u ultrazvučnoj kupelji. Iz postignutih rezultata se može zaključiti da je primijenjena Sturm metoda prikladna za određivanje brzine i stupnja potpune biološke razgradnje maziva, što je jedan od osnovnih pokazatelja ekološke prihvatljivosti tih u vodi slabo topljivih tvari. Pri razmatranju rezultata treba uzeti u obzir da se tako intenzivno miješanje i dispergiranje kakvo se postiže u laboratoriju ne može očekivati u prirodi, pa se za što bolju procjenu biološke razgradnje maziva u vodenom okolišu preporuča usporedno određivanje izravnim dodatkom maziva na mješaču i prethodnim dispergiranjem u ultrazvučnoj kupelji.

maziva; biološka metoda; biološka razgradnja

nije evidentirano

engleski

Biodegradability of Lubricants

nije evidentirano

lubricants; biodegradation method; ready biodegradable

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (6)

1999.

237-241-x

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

Kemija

Indeksiranost