Mogućnosti distribucije ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda na turističko tržište Istre (CROSBI ID 544258)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Težak, Ana ; Bošković, Desimir ; Luk, Ninoslav
hrvatski
Mogućnosti distribucije ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda na turističko tržište Istre
Porastom ekološke svijesti i sve većom brigom o zdravlju kod većine potrošača dolazi do porasta potražnje za ekološki proizvedenom hranom. U svijetu se povećava broj ukupnih poljoprivrednih površina koje se koriste za ekološku proizvodnju te se taj iznos procjenjuje na, u prosjeku, oko 10% od ukupno raspoloživih poljoprivrednih površina. Tržište ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, kako u Hrvatskoj tako i u Istri, je tek u razvitku. Ovim radom će se pokušati istražiti mogućnosti distribucije ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda na turističko tržište Istre. Prikazani podaci dobiveni su istraživanjem kanala distribucije, koje je provedeno u sklopu istraživanja Tržišnih mogućnosti razvoja ekološke poljoprivrede u Istri. Radom će biti prikazano da li već postoje objekti koji su specijalizirani za ekološki proizvedenu hranu u Istri, da li su objekti turističke ponude Istre zainteresirani za plasman ekološki proizvedene hrane, koliko su općenito informirani o specifičnostima ekološke proizvodnje u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Polazište rada je istraživanje provedeno 2007. nad turistima u priobalju Istre koje je kao jedan od ciljeva imalo ispitivanje stavova i preferencija turista za ekološki proizvedenom hranom. Tim istraživanje je dokazano kako ta zainteresiranost postoji, ali da je ponuda ekološki proizvedene hrane nezadovoljavajuća. Korištene će biti metoda anketiranja, metoda intervjuiranja i metoda kompilacije.
ekološki proizvedeni poljoprivredni proizvodi; distribucija; Istra; turistička potrošnja; turističko tržište
nije evidentirano
engleski
Organic food distribution possibilities: case of Istrian tourism market
nije evidentirano
organic food; distribution; Istria; tourism consumption; tourism market
nije evidentirano
Podaci o prilogu
297-312.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
VIII. Međunarodni znanstveni skup "Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu"
Segetlija, Zdenko ; Karić, Marijan
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-253-052-0
Podaci o skupu
VIII. Međunarodni znanstveni skup- Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu
predavanje
12.11.2008-12.11.2008
Osijek, Hrvatska