Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Higijenska kvaliteta ovčjeg mlijeka za proizvodnju autohtonog sira iz mišine u zaleđu Šibenika (CROSBI ID 544291)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kaić, Dubravka ; Kalit, Samir ; Tudor, Milna ; Vrdoljak, Marija Higijenska kvaliteta ovčjeg mlijeka za proizvodnju autohtonog sira iz mišine u zaleđu Šibenika // 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 57-58

Podaci o odgovornosti

Kaić, Dubravka ; Kalit, Samir ; Tudor, Milna ; Vrdoljak, Marija

hrvatski

Higijenska kvaliteta ovčjeg mlijeka za proizvodnju autohtonog sira iz mišine u zaleđu Šibenika

Poštujući potrebe za vrlo visokom kakvoćom sirovog ovčjeg mlijeka za proizvodnju sira iz mišine, cilj ovoga rada bio je odrediti njegovu higijensku kakvoću. Higijensku kakvoću mlijeka određuje ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica. Uzorkovanje mlijeka za sirenje provedeno je od travnja do srpnja 2008. godine na području Drniša i Knina, tijekom proizvodnje ukupno 16 sireva iz mišine, na sedam obiteljskih gospodarstava. U uzorcima mlijeka određen je ukupan broj mikroorganizama izražen kao cfu/mL, a broj somatskih stanica određen je fluoro-opto-elektronskom metodom. Analize ovčjeg mlijeka pokazuju da od ukupno 16 analiziranih uzoraka, samo 5 zadovoljava Pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla (NN 99/07), odnosno 31% uzoraka ovčjeg mlijeka ima ukupni broj mikroorganizama ispod 500 000 u 1 mL, dok njih 69 % prelazi dozvoljenu granicu. Ukupni broj mikroorganizama u mL mlijeka kretao se od 6, 1 x 104 do 6, 32 x 107, a geometrijski prosjek iznosio je 2, 73 x 106. Geometrijski prosjek broja somatskih stanica iznosio je 4, 7x105 gdje je minimalna vrijednost bila 9, 7 x 104, a maksimalna vrijednost 2, 19 x 106. S obzirom na činjenicu da se sir iz mišine proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka, zahtjevi za njegovu higijensku kvalitetu vrlo su visoki. Međutim, istraživanje je pokazalo da većina uzoraka mlijeka za proizvodnju sira iz mišine ne zadovoljava. Kako se radi o autohtonom siru, čije su specifične osobine utemeljene na kakvoći sirovog mlijeka, potrebno je poduzeti niz mjera, prvenstveno kroz edukaciju, kako bi se poboljšala higijenska kvaliteta pomuženog ovčjeg mlijeka. Nužne modifikacije u proizvodnji ovčjeg mlijeka su važne i za poboljšanje i ujednačavanje kvalitete sira iz mišine kao preduvjet za zaštitu njegove izvornosti (PDO).

ovčje mlijeko ; higijenska kakvoća ; autohtoni sir ; mišina ; zaštita izvornosti

nije evidentirano

engleski

Hygienic quality of sheep milk for manufacture of autochthonous sheep cheese ripened in lamb sack (mišina) in the hinterland of Šibenik

nije evidentirano

sheep milk ; hygienic quality ; autochthonous cheese ; lamb sack ; mišina ; protect of origin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

57-58.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka (38 ; 2008)

predavanje

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)