Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima (CROSBI ID 351703)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fruk, Goran
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi 48 °C u trajanju 6 minuta (HWD 48 °C) i 52° C u trajanju 2 minute (HWD 52 °C) na smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) i smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana nije bilo razlike u pojavi ONT. Između ispitivanih tretmana gotovo da i nema razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna HWD 52 °C imao je značajno niži pH od ostalih tretmana, dok su kod ukupnih kiselina značajno najniže vrijednosti imali HWD 48 °C i HAT 45/24 °C. Nakon 4 tjedna najveći kalo imao je HAT 45/24 °C, zatim HWD 48 °C, a kontrola i HWD 52 °C imali su najmanji. Tretman HWD 48 °C je imao najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja, dok je nakon četiri tjedna čuvanja najmanje trulih plodova imao HWD 52 °C. Nije bilo statistički značajne razlike između ovih dvaju tretmana u oba vremena čuvanja. i oni su značajno smanjili trulež plodova u usporedbi s kontrolom i HAT 45/24 °C.
nektarina; toplinski tretman; ozljede od niskih temperatura
nije evidentirano
engleski
The improvement of storage potential of nectarine fruit using heat treatments
nije evidentirano
nectarine; heat treatment; chiling injury
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
15.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb