Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima (CROSBI ID 351703)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fruk, Goran Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Fruk, Goran

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Poboljšanje skladišne sposobnosti nektarine toplinskim tretmanima

Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi 48 °C u trajanju 6 minuta (HWD 48 °C) i 52° C u trajanju 2 minute (HWD 52 °C) na smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) i smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana nije bilo razlike u pojavi ONT. Između ispitivanih tretmana gotovo da i nema razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna HWD 52 °C imao je značajno niži pH od ostalih tretmana, dok su kod ukupnih kiselina značajno najniže vrijednosti imali HWD 48 °C i HAT 45/24 °C. Nakon 4 tjedna najveći kalo imao je HAT 45/24 °C, zatim HWD 48 °C, a kontrola i HWD 52 °C imali su najmanji. Tretman HWD 48 °C je imao najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja, dok je nakon četiri tjedna čuvanja najmanje trulih plodova imao HWD 52 °C. Nije bilo statistički značajne razlike između ovih dvaju tretmana u oba vremena čuvanja. i oni su značajno smanjili trulež plodova u usporedbi s kontrolom i HAT 45/24 °C.

nektarina; toplinski tretman; ozljede od niskih temperatura

nije evidentirano

engleski

The improvement of storage potential of nectarine fruit using heat treatments

nije evidentirano

nectarine; heat treatment; chiling injury

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

15.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)