Razlike u sadržaju antioksidativnih spojeva plodova trešanja (CROSBI ID 351728)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Balać, Igor
Voća, Sandra
hrvatski
Razlike u sadržaju antioksidativnih spojeva plodova trešanja
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj vitamina C, ukupnih antocijana i ukupnih fenola te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorta. Na temelju dobivenih rezultata i provedene statističke analize možemo zaključiti da postoje bitne razlike u količinama navedenih parametara u istraživanim klimatskih uvjetima. Po dobivenim podacima se vidi da kontinentalne sorte sadrže više antioksidacijskih tvari. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; vitamin C; fenoli; antocijani; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Difference in content of antioxidant compounds in sweet cherry fruits
nije evidentirano
Prunus avium L; species Karina; Regina; Creska; Stella; vitamin c; anthocyans; phenols; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
17.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb