Određivanje polifeonla u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok (CROSBI ID 146394)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Berend, Suzana ; Grabarić, Zorana
hrvatski
Određivanje polifeonla u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok
U ovom radu predložena je modificirana automatizirana metoda ubrizgavanja u protok za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u namirnicama bazirana na Folin-Ciocalteauovoj reakciji u 0, 5 mol L-1 NaOH. Metoda omogućuje automatiziranu analizu različitih uzoraka brzinom protoka 55 uzoraka na sat uz upotrebu galne kiseline kao standarda. Primjenom predložene metode na konkretne uzorke (bijelo i crno vino, zeleni, indijski, te čaj od lipe, mente i kamilice, i bistri voćni sokovi od crnog ribizla i višnje), određen je njihov "indeks ukupnih polifenola" s većom repetibilnošću za razliku od ranije objavljenih metoda, manje ovisno o razrjeđenju uzorka. U odnosu na "batch" metodu, ova metoda je visoko tolerantna prema najčešćim interferentima (SO2, reducirajući šećeri i askorbinska kiselina). Rezultati dobiveni predloženom metodom pokazali su relativno slaganje s onima dobivenim referentnom Folin-Ciocalteauovom metodom.
analiza ubrizgavanjem u protok; Folin-Ciocalteauova reakcija;
nije evidentirano
engleski
Determination of the Total Polyphenol Content in Foods with Flow-injection Method
nije evidentirano
flow-injection method; Folin-Ciocalteau reaction; total polyphenol index; interferences
nije evidentirano