Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodavanja kalcijeva propionata u hrani na energetski status mliječnih krava (CROSBI ID 146853)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Stojević, Zvonko ; Filipović, Natalija ; Tuček, Zvonimir ; Beer Ljubić, Blanka ; Dolanski, Karlo ; Bačar-Huskić, Lina Utjecaj dodavanja kalcijeva propionata u hrani na energetski status mliječnih krava // Veterinarska stanica, 40 (2009), 2; 83-88

Podaci o odgovornosti

Stojević, Zvonko ; Filipović, Natalija ; Tuček, Zvonimir ; Beer Ljubić, Blanka ; Dolanski, Karlo ; Bačar-Huskić, Lina

hrvatski

Utjecaj dodavanja kalcijeva propionata u hrani na energetski status mliječnih krava

Početno razdoblje laktacije metabolički je najzahtjevnije, zbog naglog povećanja proizvodnje mlijeka. Specifičnost probave u preživača onemogućuje opskrbu organizma glukozom te se potrebe za glukozom namiruju glukoneogenezom, prije svega iz propionske kiseline, nastale procesom vrenja u buragu. Nastale količine propionske kiseline često nisu dovoljne za podmirenje potreba za glukozom. S tim u vezi istražili smo utjecaj dodavanja kalcijeva propionata u hrani na energetski metabolizam krava početkom laktacije, praćenjem biokemijskih pokazatelja u krvi. Pokusi su obavljeni na kravama holštajnske pasmine. Kontrolna skupina dobivala je hranu prilagođenu proizvodnom ciklusu. Pokusna skupina hranjena je istom hranom uz dodatak 80 g Ca-propionata svaki dan dvokratno, počevši od prvog do tridesetog dana laktacije. Krv za analizu uzimana je prvi, deseti i trideseti dan po porodu punkcijom vratne vene. U izdvojenom serumu određena je koncentracija slobodnih masnih kiselina (SMK), beta-hidroksi maslačne kiseline (BHB), ukupnog kolesterola, triglicerida, glukoze i ureje. Rezultati pokusa pokazali su značajno nižu koncentraciju SMK i BHB (p<0.05) kod pokusnih krava desetog dana laktacije. Tridesetog dana laktacije pokusna skupina krava imala je značajno nižu koncentraciju ukupnog kolesterola u serumu (p<0, 05) i ureje (p<0, 001), kao i značajno višu koncentraciju glukoze (p<0, 0001). Na osnovi dobivenih rezultata može se prepostaviti kako dodatak 160g Ca-propionata dnevno u hranu za krave umanjuje razgradnju tjelesnih masti i stvaranje ketonskih tijela oko desetog dana laktacije te održava konstantnu koncentraciju glukoze u krvi. Pad koncentracije ureje tridesetog dana laktacije može se pripisati smanjenoj razgradnji tjelesnih bjelančevina.

kalcijev propionat; energetski status; mliječne krave

nije evidentirano

engleski

The influence of Calcium-Propionate in Diet on Energy Status in Dairy Cows

nije evidentirano

calcium-propionate; energetic status; dairy cows

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40 (2)

2009.

83-88

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Veterinarska medicina