Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (CROSBI ID 147205)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Turčin, Damir Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari // Mljekarstvo, 57 (2007), 303-320

Podaci o odgovornosti

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Turčin, Damir

hrvatski

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari

Cilj istraživanja bio je utvrditi probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost) travne silaže prvog otkosa različitih rokova košnje u interakciji s kukuruznom silažom (33 % i 67 % izraženo u ST). Travna silaža je spremljena u tri različite faze razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja). Ispitivano je 10 hranidbenih tretmana korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine u nepotpunom changeover planu. Sadržaj ST travne silaže I., II. i III. roka košnje je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka respektivno, a sadržaj sirovih proteina (SP) 119, 6, 98, 0 i 93, 0 g kg-1 ST respektivno. Sadržaj ST i škroba kukuruzne silaže je iznosio 264 g kg-1 svježeg uzorka i 211 g kg-1 ST respektivno. Utvrđeno je da dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I. roka košnje (33 % vs. 67 %) ne utječe na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Dodatak 67 % kukuruzne silaže travnoj silaži II. roka košnje je povećao probavljviost ST obroka (P<0, 05). Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži III. roka košnje (33 % vs. 67 %) je povećao probavljivost ST (P<0, 05) i D-vrijednost obroka (P<0, 05), a dodatak 67 % kukuruzne silaže je povećao probavljivost OT obroka (P<0, 05) u odnosu na hranidbeni tretman samo travnom silažom III. roka košnje. Zaključeno je, da je travnoj silaži lošije kvalitete opravdano dodavati kukuruznu silažu koja je i nižeg sadržaja ST i škroba čime se povećava probavljivost obroka.

travna silaža; kukuruzna silaža; probavljivost suhe tvari; probavljivost organske tvari; probavljivost organske tvari u suhoj tvari

nije evidentirano

engleski

Effect of maize silage supplementation to grass silage harvested at different maturity stages on digestibility of dry matter, organic mater and digestibility of organic matter in dry matter

nije evidentirano

grass silage; maize silage; dry matter digestibility; organic matter digestibility; digestibility of organic matter in dry matter

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

2007.

303-320

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost