Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele (CROSBI ID 147344)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mastanjević, Krešimir ; Kovačević, Dragan ; Suman, Kristina ; Lenardić, Mirjana
hrvatski
Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k- karagena na surimi srdele
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 5%) i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom (w = 1 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on- line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele prije miješanja s dodanim tvarima iznosio je 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početnih temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane s κ - karagenom i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom iznose R2 = 0, 62. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodatkom κ -karagena (w = 0, 5%) i 10 % polidekstroze te iznosi -2, 75 º ; C. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.
početna temperatura zamrzavanja ; DTA ; surimi srdele ; polidekstroza ; κ -karagen
engleska verzija rada str. 376-379
engleski
Cryoprotective effects of polydextrose on pilchard surimi
nije evidentirano
Initial freezing point ; DTA ; surimi ; polydextrose ; κ - carrageenan
nije evidentirano