Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja (CROSBI ID 352242)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ročak, Tina Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja / Šindrak, Zoran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Ročak, Tina

Šindrak, Zoran

hrvatski

Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja

U ovom radu istraživala se kakvoća ulja nekoliko najznačajnijih sorti maslina zastupljenih u proizvodni u Istri. Rad se temeljio samo na osnovnom pokazateljima kakvoće ekstra djevičanskih maslinovih ulja istraživanih sorata (Bjelica, Buža, Žižolera, Leccino) iz različitih agrekoloških uvjeta proizvodnje. Sva ulja su dobivena od plodova ubranih u optimalnom stupnju zrelosti i prerađenih na istovjetan način. Ustanovljeno je, da se pridržavanjem pravila struke, od svake istraživane sorte može dobiti ekstra kvalitetno ulje s obzirom na njegovu kemijsku kakvoću (prvenstveno udio slobodnih masnih kiselina i visinu peroksidnog broja), ne ulazeći u relativno subjektivnu organoleptičku (senzorsku) analizu nužnu za konačnu potvrdu o stupnju kakvoće nekog maslinovog ulja.

maslinovo ulje; osnovni kemijski pokazatelji kakvoće; Istra

nije evidentirano

engleski

Basic Chemical Analyses of Istrian Olive Oils Quality

nije evidentirano

olive oil; basic chemical parameters of quality; Istria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

26.01.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)