Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja (CROSBI ID 352242)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ročak, Tina
Šindrak, Zoran
hrvatski
Osnovne kemijske analize kakvoće istarskih maslinovih ulja
U ovom radu istraživala se kakvoća ulja nekoliko najznačajnijih sorti maslina zastupljenih u proizvodni u Istri. Rad se temeljio samo na osnovnom pokazateljima kakvoće ekstra djevičanskih maslinovih ulja istraživanih sorata (Bjelica, Buža, Žižolera, Leccino) iz različitih agrekoloških uvjeta proizvodnje. Sva ulja su dobivena od plodova ubranih u optimalnom stupnju zrelosti i prerađenih na istovjetan način. Ustanovljeno je, da se pridržavanjem pravila struke, od svake istraživane sorte može dobiti ekstra kvalitetno ulje s obzirom na njegovu kemijsku kakvoću (prvenstveno udio slobodnih masnih kiselina i visinu peroksidnog broja), ne ulazeći u relativno subjektivnu organoleptičku (senzorsku) analizu nužnu za konačnu potvrdu o stupnju kakvoće nekog maslinovog ulja.
maslinovo ulje; osnovni kemijski pokazatelji kakvoće; Istra
nije evidentirano
engleski
Basic Chemical Analyses of Istrian Olive Oils Quality
nije evidentirano
olive oil; basic chemical parameters of quality; Istria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
26.01.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb