Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisustvo Candida sp. u svježem voćnom soku (CROSBI ID 545931)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Granić, Kornelija ; Jakšić, Slavica ; Uhitil, Sunčica ; Hađina, Suzana Prisustvo Candida sp. u svježem voćnom soku // 2nd Croatian Scientific Symposium with International Participation „ Fungi and Mycotoxins – Health Aspects and Prevention“ / Pepeljnjak, Stjepan ; Šegvić Klarić, Maja ; Kosalec, Ivan et al. (ur.). Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju, Farmaceutsko biokemijski fakultet, 2008. str. 51-x

Podaci o odgovornosti

Granić, Kornelija ; Jakšić, Slavica ; Uhitil, Sunčica ; Hađina, Suzana

hrvatski

Prisustvo Candida sp. u svježem voćnom soku

Voćni sokovi su tekući ekstrakti voća. Održivost se povećava hlađenjem što osigurava smanjenje broja mikroorganizama. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi su kvasci. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisustvo patogenih kvasaca u svježim voćnim sokovima uzorkovanim u supermarketima na području RH odnosno glavnom gradu, Zagrebu. Ukupno je uzorkovano i pregledano 84 uzorka svježe iscijeđenih naranči, limuna i grejpfruta. pH vrijednost se kretala od 2.34 do 4.06, prosječno 3.5. Uzorci su nacijepljivani direktno na Sabouraud agar s 4 % dekstroze (Merck, 1.05438.) u skladu s normom HRN ISO 7954:2002. U sva 84 uzorka utvrđeno je prisustvo kvasaca 10 x 101 – 23 x 103 cfu/mL. Identifikacija je provedena testom API 20 C AUX (bioMérieux, 20 210). Najčešće su izolirani slijedeći kvasci: Candida guillermondii, C. crusei, C. famata, C. spherica, C. colliculosa, C. albicans, Trichosporon mucoides, Kloechera spp. i kvascu slična gljivica Cryptococcus neoformans. C. guillermondii je najčešće izolirani kvasac (55, 95 %). Prisustvo kvasaca, posebice patogenih sojeva, u soku predstavlja važan faktor rizika za osobe oslabljenog imuniteta i djecu.

kvasci; svježi voćni sok; Candida sp.

nije evidentirano

engleski

The presence of Candida sp. in the fresh fruit juice

nije evidentirano

yeasts; fresh fruit juice; Candida sp.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-x.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2nd Croatian Scientific Symposium with International Participation „ Fungi and Mycotoxins – Health Aspects and Prevention“

Pepeljnjak, Stjepan ; Šegvić Klarić, Maja ; Kosalec, Ivan ; Cvetnić, Zdenka

Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju, Farmaceutsko biokemijski fakultet

978-953-96567-8-0

Podaci o skupu

2. Hrvatski znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem: "Gljivice i mikotoksini-zdravstveni aspekti i prevencija"

predavanje

05.12.2008-05.12.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina