Polifenoli-antioksidansi u maslinovu ulju (CROSBI ID 86178)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila
hrvatski
Polifenoli-antioksidansi u maslinovu ulju
Hrana je izvor nutrijenata i nutricina.Nutrijenti su ugljikohidrati, bjelančevine, masti, minerali, vitamini i voda, a nutricini su sastojci koji imaju izravan učinak na zdravlje čovjeka i životinja. Učinak nutricina je različit, oni jačaju tek, preventivno djeluju na oksidativna oštećenja, sudjeluju u kontroli rasta mikroorganizama u hrani, utječu na imunosni sustav, pomoć su tijekom digestije i absorpcije nutrijenata te mijenjaju mikrofloru gastrointestinalnog (probavnog) trakta. Polifenoli, pronađeni u maslinovu ulju utječu na oksidativnu stabilnost i organoleptičku kakvoću djevičanskog maslinova ulja.
djevičansko maslinovo ulje; antioksidansi; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Poliphenols - antioxidants in olive oil
nije evidentirano
virgin olive oil; antioxidants; polyphenols
nije evidentirano