Analiza produkata lipidne peroksidacije HPLC metodom (CROSBI ID 37779)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Borović Šunjić, Suzana ; Jaganjac, Morana ; Čipak, Ana
hrvatski
Analiza produkata lipidne peroksidacije HPLC metodom
Tijekom oksidacijskog stresa u organizmu dolazi do lipidne peroksidacije što za posljedicu ima oštećenje lipida i stvaranje krajnjih produkata lipidne peroksidacije, reaktivnih aldehida. Najčešće mjereni produkt lipidne peroksidacije je malondialdehid, koji se često određuje spektrofotometrijski zbog svoje osobine da reagira s tiobarbiturnom kiselinom stvarajući ružičasti spoj (TBARS). Međutim, ova metoda je nespecifična budući da i drugi aldehidi reagiraju sa tiobarbiturnom kiselinom na isti način. Stoga se koristi HPLC metoda za pročišćavanje i analizu koncentracije produkata lipidne peroksidacije, te je ovdje opisana.
lipidna peroksidacija, HPLC
nije evidentirano
engleski
Analysis of lipid peroxidation products by HPLC method
nije evidentirano
lipid peroxidation, HPLC
nije evidentirano
Podaci o prilogu
853-855.
objavljeno
Podaci o knjizi
Metode u molekularnoj biologiji
Ambriović Ristov, Andreja ; Brozović, Anamaria ; Bruvo Mađarić, Branka ; Ćetković, Helena ; Herak Bosnar, Maja ; Hranilović, Dubravka ; Katušić Hećimović, Silva ; Meštrović Radan, Nevenka ; Mihaljević, Snježana ; Slade, Neda ; Vujaklija, Dušica
Zagreb: Institut Ruđer Bošković
2007.
978-953-6690-72-5