Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Effect of the maturity stage of grass clover mixture at harvesting on the chemical composition of silage (CROSBI ID 148425)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Matić, Ivana ; Teskera, Marija Effect of the maturity stage of grass clover mixture at harvesting on the chemical composition of silage // Mljekarstvo, 59 (2009), 56-64

Podaci o odgovornosti

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Matić, Ivana ; Teskera, Marija

engleski

Effect of the maturity stage of grass clover mixture at harvesting on the chemical composition of silage

Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi promjene kemijskog sastava i kvalitete fermentacije silaža travno djetelinskih smjesa (TDS) košenim u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TS1), metličanje (TS2) i cvatnja (TS3). Klasičnim kemijskim metodama je analizirano po 16 uzoraka travne silaže svakog roka košnje travne mase. Udio suhe tvari (ST) TS1, TS2 i TS3 je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119.6, 98, i 90.3 g kg-1 ST respektivno. Odgađanjem roka košnje TDS za proizvodnju silaže statistički značajno (P<0.001) se povećao udio ST u TS3, kao i organske tvari (P<0.001), neutralnih detergent vlakana (NDF) (P<0.05) i kiselih detergent vlakana (ADF) (P<0.001) u odnosu na TS1. Silaža ranog roka košnje je sadržavala više sirovih proteina (P<0.001) u odnosu na silažu srednjeg i kasnog roka košnje. Kvaliteta fermentacije obzirom na pH vrijednost TS1, TS2 i TS3 (4.4, 5.2 i 4.7 respektivno), udio mliječne i octene kiseline, te potpuni izostanak maslačne kiseline ide u prilog dobroj fermentaciji ispitivanih silaža. Rok košnje nije utjecao na kvalitetu fermentacije travne mase. Zaključeno je da rok košnje TDS značajno utječe na kemijski sastav silaže. Shodno tome, za proizvodnju silaže visoke kvalitete obzirom na kemijski sastav, masu TDS-a je potrebno kositi u ranijoj fazi fenološke zrelosti tratine.

silage; maturity stage; chemical compostition; fermentation quality

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

2009.

56-64

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost