Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA SVOJSTVA MODELNIH SUSTAVA KONCENTRATA PROTEINA SIRUTKE I GUAR GUME (CROSBI ID 546166)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Badanjak, Marija ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA SVOJSTVA MODELNIH SUSTAVA KONCENTRATA PROTEINA SIRUTKE I GUAR GUME // Zbornik sažetaka - 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 47-48

Podaci o odgovornosti

Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Badanjak, Marija ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko

hrvatski

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA SVOJSTVA MODELNIH SUSTAVA KONCENTRATA PROTEINA SIRUTKE I GUAR GUME

U ovom radu željelo se istražiti na koji način ultrazvuk može utjecati na reološka svojstva modelnih sustava pripremljenih sa koncentratima proteina sirutke i dodatkom guar gume. Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao osnova za uvođenje promjena nekih tradicionalnih tehnoloških postupaka proizvodnje pojedinih prehrambenih proizvoda sa svrhom poboljšanja njihovih funkcionalnih svojstava. Koncentrat proteina sirutke je odabran kao materijal zbog velike nutritivne vrijednosti i poželjnih funkcionalnih svojstava. Upravo zbog toga sve se više i primjenjuje u prehrambenoj industriji kao dodatak različitim prehrambenim proizvodima kao što su sladoled, mliječni deserti, pekarski i slastičarski proizvodi, mesni proizvodi i drugo. Tretiranje je provedeno ultrazvučnom sondom od 30 kHz u trajanju od 3, 5 i 10 min. Nakon tretmana ultrazvukom, došlo je do utjecaja na reološke značajke ispitivanih suspenzija. Reološka svojstva ispitivanih suspenzija proteina izražena su koeficijentom konzistencije (k) i indeksom tečenja (n), te su adekvatno opisana Ostwald de Waele-ovim zakonom. Određivanje reoloških svojstva pokazalo je da suspenzije imaju nenewtonski karakter, odnosno da ih karakterizira dilatantan tip tečenja (n>1), uz izuzetak modelnih suspenzija koncentrata proteina sirutke i dodatka guar gume tretiranih 5 min kojih karakterizira pseudoplastični tip tečenja (n<1). Tretiranjem ultrazvukom došlo je do značajne promjene prividne viskoznosti. Najveću prividnu viskoznost (kod brzine smicanja 1290 s-1) imao je modelni sustav koncentrata proteina sirutke s dodatkom guar gume i tretmanom od 5 min (16 mPa (s)n).

ultrazvuk; reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; guar guma

nije evidentirano

engleski

ULTRASONICAL EFFECT ON RHEOLOGICAL PROPERTIES OF WHEY PROTEIN CONCENTRATES AND GUAR GUM SUSPENSIONS

nije evidentirano

ultrasound; rheological properties; whey protein concentrate; guar gum

nije evidentirano

Podaci o prilogu

47-48.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka - 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Vera Volarić

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

pozvano predavanje

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija