Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke s epiklorhidrinom (CROSBI ID 352535)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tomesić, Maja
Babić, Jurislav
hrvatski
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke s epiklorhidrinom
Cilj ovoga rada bila je priprava i karakteriziranje škroba tapioke modificiranog epiklorhidrinom u udjelu 0, 1 mL/100 g s. tv. škroba. Reološka, termofizikalna svojstva i probavljivost dobivenog modifikata uspoređeni su s nativnim škrobom. U odnosu na nativni škrob tapioke, škrob tapioke modificiran epiklorhidrinom imao je veću probavljivost, veću viskoznost vrha i viskoznost pri 92 °C, te veću viskoznost pri 50 °C. Manja vrijednost kidanja modificiranog škroba pokazuje da modificirani škrob stvara pastu stabilniju tijekom miješanja od nativnog škroba. Temperatura želatinizacije škroba tapioke modificiranog epiklorhidrinom bila je blago povišena u odnosu na nativni škrob, dok je entalpija želatinizacija bila manja. Nativni škrob tapioke imao je manju tendenciju retrogradacije od modificiranog.
škrob; modificiranje; epiklorhidrin
nije evidentirano
engleski
Preparation and characterization of epychlorhydrin-modified tapioca starch
The aim of this research was to prepare and characterize tapioca starch modified with 0,1 mL epichlorohydrin/100 g starch (d. m.). Compared to the native starch, tapioca starch modified with epichlorhydrin had larger digestibility, higher peak viscosity, hot paste viscosity and cold paste viscosity. Lower breakdown values show that modified starch paste is more stable to shearing at high temperatures than native starch paste. Gelatinization temperature of modified tapioca starch was slightly higher than of native starch, while entalpy of gelatinization was lower. Native tapioca starch had lower tendency to retrograde than modified starch.
starch; modification; epichlorhydrin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
26.02.2009.
obranjeno
109:149613
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek