Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži (CROSBI ID 352538)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petrović, Ivana Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Petrović, Ivana

Šubarić, Drago

hrvatski

Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži

Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Cilj istraživanja bio je izolirati škrob iz različitih sorti raži (Eho kurz, BL-R-31 i Elekt) te ispitati svojstva želatinizacije, retrogradacije, topljivosti, kapaciteta bubrenja i viskoznosti izoliranih škrobova. Rezultati istraživanja pokazali su da je škrob izoliran iz sorte Eho kurz imao najviše vrijednosti temperature želatinizacije. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz imao je najnižu vrijednost entalpije želatinizacije, slijedi škrob Elekt te škrob BL-R-31. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz a imao je najnižu tendenciju retrogradacije nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C. Pasta škroba Elekt imala je najvišu vrijednosti vrha viskoznosti i viskoznosti pri 50 º C. Vrijednosti kapaciteta bubrenja svih izoliranih škrobova bila je približno jednaka pri svim mjerenim temperaturama. Škrob izoliran iz sorte Elekt imao je najviše vrijednosti indeksa topljivosti pri svim mjerenim temperaturama

raž; izolacija škroba; želatinizacija; retrogradacija; viskoznost

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of starch from different rye varieties

nije evidentirano

rye; starch isolation; gelatinization; retrogradation; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.04.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija