Regionalna obilježja prehrane u Hrvatskoj (CROSBI ID 546681)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Polašek, Ozren ; Kern, Josipa ; Vuletić, Silvije
hrvatski
Regionalna obilježja prehrane u Hrvatskoj
Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju na povezanost prehrane s visokim sadržajem soli, odnosno natrija i hipertenzije, a time i povećani rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je bio istražiti prehrambene navike i utvrditi regionalne razlike prehrane u Hrvatskoj. Temeljem dobivenih rezultata odrediti koje su regije s najvećim rizikom za razvoj hipertenzije. Dobiveni rezultati ukazali su na značajnu učestalost konzumacije soli u prehrani kao i namirnica bogatim natrijem u našoj populaciji, a posebice u Istočnoj regiji. Stoga je nužna potreba trajne promidžbe pravilne prehrane kao i prosvjećivanje i obrazovanje cjelokupne populacije potrošača.
prehrambene navike; sol; hipertenzija; kardiovaskularne bolesti
nije evidentirano
engleski
Regional features of Croatian nutrition
nije evidentirano
dietary habits; salt; hypertension; cardiovascular diseases
nije evidentirano
Podaci o prilogu
9-10.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Vuletić, Silvije ; Kern, Josipa ; Heim, Inge ; Strnad, Marija
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
978-953-6868-29-6
Podaci o skupu
Kardiovaskularno zdravlje ; Prehrana i sol
predavanje
21.11.2008-21.11.2008
Zagreb, Hrvatska