Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja (CROSBI ID 546700)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Amidžić, Daniela ; Vitali, Dubravka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević, Nadica ; Novak, Bruno Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja // Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko" / Pliestić, Stjepan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 58-59

Podaci o odgovornosti

Amidžić, Daniela ; Vitali, Dubravka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Dobričević, Nadica ; Novak, Bruno

hrvatski

Makronutritivni sastav slatkog krumpira (Ipomea batatas L.) - utjecaj sorte, sušenja i skladištenja

U okviru provedenih istraživanja analiziran je makronutritivni sastav dviju vrsta slatkog krumpira, crvenog i narančastog da bi se ispitala makronutritivna stabilnost tijekom sušenja i skladištenja. Udio sirovih proteina u svim uzorcima određen je Kjeldahl metodom. Brašno narančastog slatkog krumpira sadržavalo je 11.37 g proteina / 100 g suhe tvari, što je značajno više u odnosu na udio proteina u brašnu crvenog slatkog krumpira (7.59 g). Tijekom sušenja razgradnja proteina u gomolju slatkog krumpira iznosila je 9.19%. dok je nakon skladištenja udio proteina snižen za dodatnih 9.91%. Udio masti je određen metodom po Soxhletu u kojoj je petroleter korišten kao ekstrakcijsko sredstvo. Srednja vrijednost udjela masti bila je oko 0.91% odnosno 1.15% za crveni i narančasti krumpir. Brašno crvenog krumpira imalo je viši sadržaj glukoze i fruktoze (36.75 %) u usporedbi s narančastim (27.59 %). Skladišteno crveno brašno imalo je oko 17.13% manje glukoze i fruktoze nego svježi uzorak brašna. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su razlike u vrstama slatkog krumpira imale veći značaj na makronutritivni sastav nego promjene nastale tijekom skladištenja. Promjene u makronutritivnom sastavu analiziranih uzoraka nastale tijekom skaldištenja bile su značajno veće u usporedbi s promjenama nastalima sušenjem svježih uzoraka.

slatki krumpir (Ipomea batatas L.); proteini; masti; šećeri; sušenje; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Macronutrient evaluation of sweet potato (Ipomea batatas L.) – effects of sort, drying and storage conditions

nije evidentirano

Sweet potato (Ipomea batatas L.); protein; total lipid; carbohydrates; drying; storage

nije evidentirano

Podaci o prilogu

58-59.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"

Pliestić, Stjepan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-76-9

Podaci o skupu

International Congress of Technologists for Post-harvest Technology "Zrnko"

predavanje

18.11.2008-20.11.2008

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija