Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam (CROSBI ID 472912)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila ; Varljen, Jadranka
hrvatski
Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam
Maslinovo ulje, zastupljeno u mediteranskoj prehrani, vrlo je bitan izvor ne samo lipida nutritivnog značaja, već vitamina i antioksidansa koji omogućavaju uravnoteženost pri nastajanju slobodnih radikala. Epidemiološka istraživanja populacije Mediteranskog područja, u čijoj je ishrani i maslinovo ulje pokazuju manje oboljevanja od bolesti krvožilnog sustava i oboljenja od raka u odnosu na populacije u kojoj maslinovo ulje i mediteranska prehrana nije zastupljena. Od 1997.god. Zavod za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjeluje u izvedbi Programa revitalizacije i razvitka maslinarstva i prerade maslina u PGŽ u dijelu analitičkog praćenja kemijskog sastava maslinova ulja. Analize kemijskog sastava maslinova ulja tijekom proteklog razdoblja pokazali su visoku razinu kakvoće maslinova ulja sa maslinada Sjevernog jadrana te mogu biti prepoznatljiv činilac oblika zdrave prehrane zdravstvenom turizmu.
djevičansko maslinovo ulje; kakvoća maslinova ulja; nutritivni učinak; dijetoterapijski učinak; zdrava prehrana u zdravstvenom turizmu
nije evidentirano
engleski
Olive Oil Quality in Primorsko-goranska County and Health Tourism
nije evidentirano
extravirgin olive oil; olive oil quality; nutritive effect; dietotherapic effect; health diet
nije evidentirano
Podaci o prilogu
176-183-x.
2000.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zdravstveni turizam za 21.stoljeće
Rožanić, Igor
Opatija: Zambelli, Rijeka
Podaci o skupu
Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
pozvano predavanje
19.07.2000-21.07.2000
Opatija, Hrvatska