Metabolizam polienskih masnih kiselina (CROSBI ID 86257)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Tota, Marin ; Milin, Čedomila
hrvatski
Metabolizam polienskih masnih kiselina
Esencijalne masne kiseline (essential fatty acid, EFA) pripadaju n-3 i n-6 skupinama polinezasićenih masnih kiselina (poliunsaturated fatty acid, PUFA). Biljke su glavni izvori linolne kiseline (linoleic acid, LA) i linolenske kiseline (linolenic acid, LNA), dok arahidonsku kiselinu (arahidonic acid, AA) nalazimo pretežno u životinjskim produktima, a eikozapentaensku kiselinu (eicosapentaenoic acid, EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (docosahexaenoic acid, DHA) u morskih životinja. EFA su prisutne u obliku triacilglicerola koji se hidroliziraju putem lipaza. U tkivima se LA i LNA, koje su glavni dio EFA u prehrani, prevode u kiseline dužeg lanca koje su jače nezasićene. Izmjenjuju se elongacija i desaturacija putem 6, 5 i 4-desaturaza. Dugolančane PUFA se prenose putem lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL). Na biosintezu PUFA utječu nutricijski, hormonalni i fiziološki faktori. Oksidacija masnih kiselina u jetri smanjuje njihovu dostupnost u tkivima, posebice npr. oksidacija dugolančanih PUFA u peroksisomima. Uravnotežena prehrana zadovoljava potrebe tkiva za n-3 i n-6 kiselinama.
polienske masne kiseline; oksidacija; elongacija; desaturacija; eikozanoidi; nutricijski faktori; hormonalni faktori; fiziološki faktori
nije evidentirano
engleski
Metabolism of polyunsaturated fatty acids
nije evidentirano
polyunsaturated fatty acids; oxidation; elongation; desturation; eicosanoids; nutritional factors; hormonal factors; physiological factors
nije evidentirano