Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU (CROSBI ID 546926)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Haas, Vicente Simon ; Bojić, Mirza ; Maleš, Željan ; Medić-Šarić, Marica SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU // XXI. HRVATSKI SKUP KEMICARA I KEMIJSKIH INŽENJERA: Knjiga sažetaka / Pičuljan Katarina ; Smolec, Sonja (ur.). Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2009. str. 128-128

Podaci o odgovornosti

Haas, Vicente Simon ; Bojić, Mirza ; Maleš, Željan ; Medić-Šarić, Marica

hrvatski

SADRŽAJ FLAVONOIDA U MATE ČAJU

Mate čaj (port. erva mate, španj. yerba mate) se dobiva usitnjavanjem osušenih dijelova, listova i stabljike, grmolike biljke Ilex paraguariensis St.- Hil. (Aquifoliaceae). Sadrži metilksantinske derivate, poglavito kofein, fenolne kiseline i saponine, te se primjenjuje kao svakodnevna zamjena za kavu (psihostimulans) na graničnom području Brazila, Argentine i Paragvaja ; zemlji gaúchoa. Način pripreme ovisi o području, a u Rio Grande do Sul se priprema u izdubljenom komadu drveta (cuia) bogato ukrašenom izvana, u koji se stavlja mate čaj. Pije se uz pomoć cjedila u obliku slamke (bomba), a posuda ide od ruke do ruke, te svatko dodaje vruću vodu iz termosice i ispija gorkastu tekućinu. Mate čaju pripisuju se različiti farmakološki učinci, a u novije vrijeme ističe se antioksidacijsko djelovanje zbog visokog sadržaja polifenola. Sadržaj flavonoida u literaturi je sporadičan pa je u ovom radu trebalo ispitati prisustvo polifenola u mate čaju pripremljenom na tradicionalan način. Ekstrakcija je provedena s vrućom vodom sa i bez dodatka limunske kiseline, uz dodatak manje količine etanola. Uzorak je pročišćen ekstrakcijom na čvrstoj fazi, a identifikacija provedena tankoslojnom kromatografijom. Određivanje količine utvrđenih sastavnica provedeno je denzitometrijski i spektrofotometrijskom metodom prema Christu i Mülleru. Utvrđen sadržaj flavonoida iznosi 0, 30% &plusmn ; ; 0, 5%.

flavonoidi; mate čaj

nije evidentirano

engleski

QUANTITY OF FLAVONOIDS IN MATE TEA

nije evidentirano

flavonoids; mate tea

nije evidentirano

Podaci o prilogu

128-128.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pičuljan Katarina ; Smolec, Sonja

Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo

978-953-6894-38-3

Podaci o skupu

XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

19.07.2009-22.07.2009

Trogir, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija