Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Najčešći problemi u proizvodnji pršuta (CROSBI ID 149783)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Karolyi, Danijel Najčešći problemi u proizvodnji pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 2; 134-141

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel

hrvatski

Najčešći problemi u proizvodnji pršuta

U radu je dan kratak pregled najčešćih kvarova, štetnika i grešaka koji se javljaju na pršutima u različitim fazama proizvodnje. Od procesa kvarenja koji mogu zahvatiti butove u početnim fazama prerade, spomenuto je smrdljivo zrenje i truljenje, dok su u kasnijim fazama prerade opisani karakteristični kvarovi uslijed međusobnog dodirivanja pršuta, pojava gnjecavosti u području glave bedrene kosti, te oksidativne i/ili hidrolitičke promjene koje dovode do užeglosti i neželjenih promjena arome i okusa zrelih pršuta. Od najvažnijih štetnika koji se mogu naseliti u svježe butove ili u pršute u kasnijim fazama proizvodnje, navedeni su insekti, poglavito pojedine vrste muha i kornjaša, a od paučnjaka grinje. Kao posljedica parazitarnih bolesti za života svinja, u pršutima se mogu nalaziti i razvojni stadiji određenih parazita. Konačno, spomenute su i najčešće greške pršuta, od onih vezanih uz pogreške u tehnologiji, poput preslanog okusa ili pretvrde strukture, do onih čija etiologija nije još u potpunosti razjašnjena, kao što je pojava bijelih kristala tirozina.

pršut; kvarenje; štetnici; greške pršuta

nije evidentirano

engleski

Rotting, pests and mistakes in prosciutto ham

nije evidentirano

prosciutto ham; rotting; pests; mistakes in prosciutto ham

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (2)

2009.

134-141

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice